پارافریز چیست و چرا باید متن خود را پارافریز کنیم؟ پارافریز و یا بازنویسی مقالات و متون بدین معنی است که تغییرات به نحوی در متن و جملات ایجاد شود که میزان مشابهت به مطالب تکراری و کپی برداری شده قبلی بسیار کاهش یابد ولی هیج تغییری در مفهوم و معنای مقاله و متن ایجاد نشود. در پارافریز متن، عبارات و کلمات طوری جایگزین می شوند که معنا و مفهموم جملات دچار آسیبی نشوند. پارافریز کمک می کند ایده ها و نظرات نویسنده در عین اینکه از جهت سرقت ادبی یا plagiarism کاهش پیدا می کند شفاف و روشن تر بیان شود.
یکی از مهم ترین خدمات مورد نیاز اساتید و دانشجویان ، خدمات پارافریز تخصصی متون است. در خدمات پارافریز یا بازنویسی، ویراستار بدون این که به مفهوم جملات آسیبی بزند، از نظر واژگان در آن تغییرات جدی ایجاد می کند به شکلی که دیگر شباهتی با متن اصلی نخواهد داشت ولی هیچگونه تغییری در مفهوم و معنای اصلی ایجاد نمی شود . از موارد کاربرد پارافریز، کاهش سرقت ادبی یا Plagiarism ، تولید محتوای باکیفیت و … است.
چرا باید متن خود را پارافریز کنیم؟
در برخی کاربردها از قبیل چاپ مقالات علمی و تخصصی در مجلات معتبر ISI و Scopus و علمی پژوهشی ، استفاده مستقیم و کپی برداری شده از مطالب منتشرشده در مقالات و مراجع دیگر قابل قبول نیست و می بایست نویسنده مقاله جدید، مطالب و برداشت های خود از مطالعات قبلی را به زبان و انشا خود ارائه دهد. مجلات معتبر علمی، معمولاً با ابزارهای نرم افزاری گران قیمت که به مجموعه های بزرگی از مقالات منتشر شده متصل هستند، شباهت و سرقت ادبی یا Plagiarism مقالات ارسالی را با مقالات دیگر از سایر نویسندگان بررسی می کنند و در صورت بالاتر بودن شباهت از یک حد مشخص، به علت سرقت ادبی مقاله را رد کرده و از چاپ مقاله خودداری می کنند.به همین دلیل، استفاده از خدمات پارافریز برای مقابله با این مسئله پیشنهاد می شود.
دلیل دیگر برای انجام پارافریز و یا بازنویسی ، مشابهت مقالات استخراج شده از یک پایان نامه است . پایان نامه های تخصصی مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری با توجه به زحمات علمی چندین ساله دانشجویان و اساتید راهنما ، همیشه قابلیت استخراج تعداد 2 مقاله و یا بیشتر را دارند . ولی از آنجایی که این مطالب از یک نوشته ، یک نوع ادبیات ، یک مطالعه و نتیجه و یک پایان نامه است ؛ حتما مشابهت های زیادی با هم خواهند داشت که راه حل این مشکل هم باز نویسی می باشد .
چه زمانی یک مقاله باید پارافریز شود؟
گاها نویسندگانی که مقالاتشان به دلیل سرقت علمی ریجکت شده است ادعا میکنند که هیچ اطلاعی از این تشابهات علمی نداشتند و کاملا به صورت اتفاقی رخ داده است به همین جهت توصیه میشود تمامی مقالات و آثار علمی که قصد ثبت رسمی آنها را دارید قبل از سابمیت به یک ژورنال پارافریز شوند. چون ممکن است نویسنده به صورت ناخواسته از جمله یا متنی استفاده کند که در یکی از هزاران مقاله موجود در دنیا وجود داشته باشد.
همچنین مقالات مروری و مقالات علمی پژوهشی که برای تکمیل آنها به منابع موجود مراجعه کرده اید باید پارافریز شوند. البته پارافریز صرفا متعلق به مقالات نمیباشد؛ در مقالات آکادمیک، پایاننامهها و سایر مقالات مشابه، اطلاعاتی که به مقالۀ اصلی استناد نشده، باید پارافریز شوند. در چنین شرایطی، از آنجا که منابع عمدتاً مقالات آکادمیک، رساله، بلاگ و متون وبسایتها هستند، شخصی که پارافریز را انجام میدهد باید در این زمینه متخصص باشد.
رعایت گام های زیر در انجام پارافریز تخصصی موثر خواهد بود:
متن را چندین بار بخوانید تا معنای آن را کاملاً درک کنید.
به مفاهیم کلیدی توجه کنید.
برداشت خود را از متن بنویسید بدون اینکه به اصل نگاه کنید.
متن پارافریز شده خود را با متن اصلی مقایسه کنید و برخی تغییرات جزیی را برای عباراتی که خیلی شبیه هم هستند، انجام دهید.
رفرنسها را حتماً ذکر کنید.
نحوه انجام پارافریز در مقالات
معنای پارافریز به صورت تخصصی یعنی: بازنویسی متن، بدون اینکه تغییری در معنا ایجاد شود، پارافریز یا نقل بیان نامیده میشود. برای پارافریز کردن، باید مطمئن شوید خواننده احساس کند موضوع را کاملا درک کردهاید و آن را به درستی انتقال دادهاید. پارافریز کردن چیزی بیش از جابجایی کلمات است. آنچه مهم است درک ایدههای شخصی دیگر و بازگویی آنهاست.
پارافریز کردن با خلاصهسازی تفاوت دارد. هنگامیکه در حال خلاصهسازی یک متن هستید، صرفاً به بازگویی ایده اصلی متن با واژگان و لغات خود هستید و تمرکز بیشتر بر روی کاهش حجم مطلب است. اما در پارافریز کردن، هدف ارایه اطلاعات بیشتر درباره ایده اصلی متن است. در پارافریز کردن شما تاکیدی بر کاستن تعداد جملات ندارید و میتوانید حتی بیشتر از متن اصلی نیز بنویسید.
برای انجام پارافریز ابتدا توصیه میشود در زمینه تخصصی مقاله مهارت و دانش کافی داشته باشید تا بتوانید پارافریز را انجام دهید همچنین برای بهبود شرایط پارافریز از ابزاهای تخصصی استفاده کنید که قابل اعتماد هستند و بهتر میتوان توسط آنها میزان مشابهت را تشخیص داد.