چکیده مبسوط چیست؟ چکیده مبسوط نوعی مینی مقاله است که تمام محتوای مربوط به مقاله را در حدودی یک یا دو صفحه یا 1000 تا 1500 کلمه شرح میدهد. چکیده مبسوط ازنظر حجم و تعداد کلمات بیشتر از چکیده اصلی مقاله است و تفاوتهایی با چکیده مقاله دارد. چکیده مبسوط ایده آل، چکیدهای هست که ظرف 5 دقیقه داور را جلب خود کند، او را ظرف 15 دقیقه هیجانزده کند و نهایتاً ظرف 45 دقیقه حس رضایت در او ایجاد کند.
هدف از نوشتن چکیده مبسوط چیست؟
جهت نمایه شدن مجله مقصد مقاله، در بانکهای اطلاعاتی بینالمللی، وجود چکیده مبسوط مقاله چاپشده، الزامی است. چکیده مبسوط معمولاً در پروسه چاپ مقاله از جانب مجلات درخواست میشود؛ و هدف از نگارش و ارسال چکیده مبسوط ارائه خلاصهای از مقاله جهت متقاعدسازی داوران برای بررسی و داوری مقاله است. هدف اصلی و وظیفه اصلی چکیده مبسوط ایجاد حس رضایت در خواننده و داوران است. در مرحله اول وظیفه متقاعد کردن داوران برای داوری مقاله را دارد و در مرحله بعد از چاپ وظیفه جلب رضایت خواننده برای مطالعه مقاله و استفاده از مقاله در تحقیقات خود است.
کدام مجلات چکیده مبسوط دریافت میکنند؟
اغلب مجلات علمی پژوهشی داخلی و همچنین مجلات بینالمللی چکیده مبسوط و چکیده گرافیکی را در الزامات دریافت مقاله خوددارند. مجلات علمی پژوهشی داخلی، بااینکه مقاله را به زبان فارسی دریافت میکنند ولی ممکن است چکیده مبسوط را به زبان انگلیسی دریافت نمایند. همچنین ممکن است چکیده مبسوط را در هر دو زبان فارسی و انگلیسی دریافت کنند و یا فقط الزام نگارش چکیده مبسوط به زبان انگلیسی را بیان کنند.
مجلات خارجی isi، scopus، jcr و سایر موارد نیز در فرایند دریافت مقاله، چکیده مبسوط مقاله را نیز دریافت میکنند. بودن چکیده مبسوط بهخصوص در مجلات کلوز اکسس کمک شایانی را برای مقالات و مجلات دارد. برای مقالات به آنها در خصوص مطالعه شدن و رفرنس دهی به آنها کمک میکند و در خصوص مجلات نیز به نمایه شدن و دریافت ضریب تأثیر کمک میکند.
ساختار چکیده مبسوط چگونه است؟
چکیده مبسوط همان ساختار مقاله را دارد با این تفاوت که تعداد کلماتی که در چکیده مبسوط خواسته میشود اغلب کمتر از تعداد کلمات خواستهشده در مقاله میباشد که به خواسته مجله میتواند از 700 تا 1000 کلمه متغیر باشد و همانطور که پیشتر هم اشاره شد هر مجله ساختار ویژهای را برای خود ارائه میدهد بعضی از مجلات درخواست میکنند تا چکیده مبسوط نگارش شده از مقدمه شروع شود و برخی دیگر همان قالب مقاله را با تعداد کلمات کمتر برای چکیده مبسوط درخواست مینمایند.
عنوان
عنوان چکیده مبسوط باید مختصر و متناسب باهدف، محتوا و نتایج اصلی مقاله باشد.
مؤلف/مؤلفان و مشخصات آن ها
ابتدا نام کوچک و سپس نام خانوادگی مؤلف، هر دو بهطور کامل، زیر عنوان ذکر شوند. از ذکر القابی نظیر، دکتر، مهندس، دکترا، پزشک، استاد، پرفسور، مدیرکل، مدیرعامل، رئیس و نظایر این جداً خودداری شود.
چکیده
چکیده مقاله خلاصهای تک پاراگرافی، مختصر و درعینحال جامع و کامل از نکات اصلی مطالعه است که حداکثر 100 تا 120 واژه را شامل میشود این خلاصهی تک پاراگرافی تورفتگی سطر اوّل را ندارد، امّا همه پارگراف از سمت راست و چپ نسبت به متن اصلی اندکی تورفتگی دارد. چکیده با اندازهی قلم ریزتر نسبت به متن اصلی نوشته میشود و همه اعداد، بهجز اعداد آغاز جمله، بهصورت رقم تایپ میشوند.
کلید واژه ها چکیده مبسوط
کلید واژه های ارائه شده در چکیده مبسوط باید از واژه های اصلی که در بدنه اصلی مقاله موجود می باشد انتخاب شود.
مقدمه
قسمت مقدمه بخشی از چکیده مبسوط و یا مقاله خلاصهای است که به خواننده فرصت میدهد تا دلایل انجام پژوهش، چگونه این پژوهش باکارهای قبلی مرتبط است و در مورد فرضیههایی که پژوهشگران تدوین کردهاند و ماهیت کلی طرح پژوهش صحبت میشود.
روش پژوهش
قسمت روش بخش مهمی از مقاله است که بهطور مشروح توصیف میکند چهکاری و چگونه انجامشده است که تشریح دقیق این بخش نزدیک شدن به هدف اصلی علم و تکرارپذیر بودن مطالعه را نوید میدهد. پس در گزارش دقیق و مفصل این بخش کوشا باشید.
نتایج
فقط نتایج را به صورت عینی گزارش کنید. یعنی، آنها را تبیین و تفسیر نکنید.حتی نتایج را می توانید به صورت خلاصه شده در یک جدول بیاورید زیرا جدول ها بهترین وسیله برای نشان دادن میانگین ها، انحراف استانداردها، و همبستگی ها؛ برای نمایش دادن اثرهای اصلی متغیرهای مستقل؛ و برای خلاصه کردن تحلیل های آماری استنباطی هستند.
بحث و نتیجه گیری
قسمت بحث بخشی از چکیده مبسوط مقاله است که تفسیر و ارزشیابی نتایج را در بر می گیرد. باید این تفسیر و ارزشیابی ها با مسأله و فرضیه های پژوهشی ارائه شده در مقدمه مرتبط باشند. و در این قسمت مؤلفان اختیار به نسبه آزاد دارد تا بحث را به میل خود تدوین و سازماندهی کند، امّا به خاطر داشته باشید که تمرکز باید روی مهمترین یافته ها در خصوص مسأله و فرضیه های پژوهش باشد.
منابع
منابع ارائه شده با توجه به فرمت مجله متفاوت می باشد ولی به صورت معمول در متن خلاصه مبسوط سعی می شود حداکثر از 15 منبع استفاده شود. این منابع باید مرتبط ترین و تا حد امکان جدیدترین منابع در مورد موضوع مورد مطالعه شما باشد. و فقط این 15 منبع که در تدوین متن چکیده مبسوط از آنها استفاده شده است در فهرست منابع ذکر شود.
فرق چکیده استاندارد و چکیده مبسوط چیست؟
اولین تفاوت بین چکیده مبسوط و چکیده در این است که تعداد کلمات Extended Abstract بیشتر از چکیده استاندارد است. معمولاً محدودیت کلماتی که مجلات برای چکیده استاندارد در نظر میگزند بین 150 تا 400 کلمه میباشد؛ درحالیکه چکیده مبسوط باید بین 700 تا 1000 کلمه باشد. دومین تفاوت چکیده گسترده یا همان چکیده مبسوط با چکیده استاندارد در این است که در چکیده گسترده نیاز به ذکر منابع وجود دارد ولی در چکیده استاندارد هرگز به منابع اشارهای نمیشود.
آیا نوشتن چکیده مبسوط برای هر مقالهای، الزامیست؟
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم، خیر نوشتن چکیده مبسوط برای هر مقالهای الزامی نیست و بستگی به ژورنال انتخابی شما دارد. درواقع آنچه که باعث اکسپت و سپس چاپ مقاله در مجله میشود، در وهله اول محتوا و کیفیت مقاله است و در وهله دوم رعایت فرمت بندی مجله است. اگر ژورنالی که شما انتخاب میکنید، در قسمت راهنمای نویسندگان و یا authors guide نگارش چکیده مبسوط را الزامی کرده باشد، شما به عنوان نویسنده مقاله موظف هستید که همراه با فایل اصلی مقاله، چکیده مبسوط را نیز به مجله ارسال کنید؛ اما اگر ژورنال انتخابی شما، درخصوص ارسال چکیده مبسوط، دستورالعمل و راهنمای خاصی را ذکر نکرده باشد، نیازی به ارسال و نگارش آن نمیباشد.