مهمترین نکات در مورد نحوه چاپ مقاله : نویسندگان مقالات علمی پژوهشگران فعالی هستند که به عنوان دانشجوی کارشناسی ارشد یا محقق با همکاری اساتید خود مقاله می نویسند و منتشر می کنند.
بنابراین هنگام چاپ مقاله، نویسندگان هیچ هزینه ای برای چاپ در مجله دریافت نمی کنند. اما ممکن است سازمان حامی، مانند دانشگاه، آنها را مجبور به انتشار در مجلات علمی کند. روش انتشار مقاله به این صورت است که مقاله به دفتر مجله ارسال می شود و سردبیر مقاله را از نظر مرتبط بودن، تأثیر علمی بالقوه و تازگی بررسی می کند.
در صورتی که سردبیر مجله مقاله را مناسب بداند، مقاله برای بررسی علمی ارسال می شود. مقاله بر اساس رشته، ژورنال و موضوع مقاله برای 1 تا 3 داور جهت تایید برای چاپ ارسال می شود.
در فرآیند انتشار مقاله، داوران باید مقاله را از نظر موضوع علمی اعم از داده های جمع آوری شده و نتیجه بررسی کنند. ارائه نتیجه جدید نیز باید مورد بررسی قرار گیرد و کلیه مقالات قبلی به درستی مورد توجه و استناد قرار گیرند. داوران معمولاً هزینه ای دریافت نمی کنند و عضو مجله نیستند، اما باید مهارت و دانش کافی در زمینه مرتبط با مجله داشته باشند.
استانداردهای نحوه چاپ مقالات
استانداردهایی که مجله برای نحوه چاپ مقاله انتخاب می کند مختص خود مجله است و ممکن است بسیار متفاوت باشد. برخی از مجلات، از جمله Nature، Science، PNAS، و Physical Review Letters، مقالاتی را منتشر می کنند که انقلابی در حوزه مربوطه خود ایجاد می کند. در بسیاری از رشته ها سلسله مراتب رسمی یا غیررسمی در روند انتشار مقالات وجود دارد و مجلات معتبر همیشه در انتخاب مقالات بسیار سخت گیر هستند و معمولاً بالاترین ضریب تاثیر را دارند. در برخی از کشورها می توان از رتبه بندی مجلات برای تصمیم گیری در مورد بودجه استفاده کرد و حتی پژوهشگران بر اساس مقالات منتشر شده در مجلات معتبر ارزیابی می شوند، اما شایان ذکر است که این روش چندان مناسب نیست.
انتشار الکترونیکی و فرآیند چاپ مقالات به این روش
انتشار الکترونیکی به عنوان روشی جدید برای توزیع اطلاعات شناخته می شود. شما می توانید مقاله خود را به عنوان یک مجله علمی الکترونیکی منتشر کنید. این نوع انتشار به معنای ارائه نتایج علمی به صورت الکترونیکی (غیر کاغذی) است. این فرآیند شامل نوشتن، ایجاد و انتشار یا توزیع است. مجله علمی الکترونیکی برای ارائه در اینترنت طراحی شده است. بنابراین در فرآیند چاپ مقاله به روش برقی باید به این موضوع توجه شود. مجلات الکترونیکی به صورت کاغذی در دسترس نیستند و برخلاف برخی مجلات، نسخه الکترونیکی آن بعد از نسخه کاغذی منتشر نمی شود.
انتشار الکترونیکی همراه با انتشار کاغذی ادامه خواهد داشت، زیرا انتظار نمی رود انتشار کاغذی در آینده منسوخ شود. خروجی مقاله و تحقیق روی صفحه برای جستجو و بررسی متن مناسب است اما برای مطالعه طولانی مدت مناسب نیست. یک نسخه چاپی از اطلاعات انتخاب شده همیشه ضروری است. بنابراین، مقاله باید به صورت الکترونیکی به چاپگر فرد ارسال شود. در هنگام نگارش مقاله باید به فرمت مناسب برای مطالعه مقاله روی کاغذ نیز توجه شود.
بسیاری از مجلات با فرمت های سازگار با مرورگرهای وب در دسترس هستند و همچنین می توان آنها را در قالب PDF دانلود کرد. ابزارهای جدیدی مانند JATS و Utopia Documents نیز پلی بین نسخه های آنلاین ایجاد می کنند که از طریق آن محتوای نسخه PDF مستقیماً از طریق یک هایپرلینک به اینترنت ارسال می شود. نسخه PDF مقاله معمولاً نسخه ثبت شده باقی می ماند، اما این نیاز به بحث دارد.
نسخه الکترونیکی مجلات چاپی نیز امکان ارسال و توزیع سریع مقالات داوری و چاپ شده را فراهم می کند. نسخه های الکترونیکی صرفاً به منظور افزایش دسترسی به مقالات و سرعت توزیع ایجاد می شوند. این نسخه ها به سرعت بخشیدن به فرآیند داوری، ویرایش، صفحه بندی و سایر فرآیندهای توزیع سریع کمک می کند.
مزایای نسخه الکترونیکی چاپ مقاله
از جمله سایر مزایای نسخه الکترونیکی میتوان به دسترسی آسانتر به محتوای مکمل (دادهها، تصاویر و ویدئوها) هزینه کمتر و دسترسی بیشتر افراد به مقالات (به ویژه محققان کشورهای توسعهنیافته) اشاره کرد. از اینرو، نتایج تحقیقات انجام شده در کشورهای پیشرفته در اختیار محققان کشورهای توسعهنیافته قرار میگیرد. شایان ذکر است، انتشار الکترونیکی مجلات علمی نیز با استانداردهای داوری انجام میگیرد.
یکی از انواع انتشارات الکترونیکی، انتشار نسخه دیجیتال مجله چاپی است. در سال 2006، تقریباً تمام مجلات علمی علاوه بر حفظ روند داوری، نسخههای دیجیتالی از مقالات خود را عرضه میکردند. در این راستا، بسیاری از کتابخانههای دانشگاهی نیز صرفاً نسخه الکترونیکی را خریداری کرده و خرید نسخههای کاغذی را صرفاً برای عناوین بسیار مهم یا پرکاربرد محدود میکنند.
معمولاً مقالات نوشته شده بعد از چند ماه تأخیر در مجله منتشر میشوند، این امر باعث میشود تا مجلات کاغذی قالب ایدهآلی برای معرفی تحقیقات اخیر به شمار نروند. بسیاری از مجلات مقالات نهایی خود را به محض آماده شدن به صورت الکترونیکی منتشر میکنند. در بسیاری از رشتهها از جمله فیزیک که انتشار نتایج آن باید سریعتر انجام گیرد، مجلات قبل از چاپ در دیتابیسهایی نظیر arXiv.org منتشر میشوند. تقریباً تمام مقالات در نهایت با قالب مجلات سنتی چاپ میشوند و این روش همچنان برای ارزیابی کیفی، آرشیو کردن مقالات و ایجاد اعتبار علمی ضروری است.
کپیرایت (حق چاپ)
در گذشته، نویسنده مقاله باید حق چاپ را به ناشر مجله واگذار میکرد. ناشران این امر را به منظور محافظت از حقوق نویسندگان و هماهنگسازی مجوز بازنشر یا سایر کاربردها ضروری میدانستند. با این حال، بسیاری از نویسندگان، به ویژه افرادی که در جنبش دسترسی باز فعالیت دارند، از این موضوع ابراز نارضایتی نموده و از قدرت خود برای ایجاد مجوز انتشار استفاده کردند. در این سیستم، ناشر حق ویراستاری، چاپ و توزیع مقاله را دارد، اما سایر حقوق در اختیار نویسندگان مقاله قرار میگیرد.
در نحوه چاپ مقاله حتی اگر آنها حق چاپ را در اختیار داشته باشند، بسیاری از مجلات حقوق خاصی را برای نویسندگان خود ارائه میدهند. این حقوق معمولاً شامل استفاده مجدد از بخشهایی از مقاله در آثار آتی و توزیع تعداد محدودی رونوشت از مقاله است. در قالب چاپ، این رونوشتها را چاپ مجدد مینامند اما در قالب الکترونیکی آنها را Postprint میگویند. برخی از ناشران از جمله American Physical Society حق انتشار و به روزرسانی مقاله در وب سایت یا سرورهای اینترنتی رایگان را فراهم میآورند. آنها همچنین حق استفاده مجدد از اعداد و بازنشر مقاله را تا زمانی اعطا میکنند که هزینهای برای آن دریافت نشده است. ظهور مجلات دسترسی آزاد نظیر Public Library of Science که در آنها حق چاپ در اختیار نویسنده بوده اما باید هزینهای را برای چاپ پرداخت کند. پرداخت هزینه بابت چاپ یکی نگرانیها بابت حق چاپ است.
منبع : jhub.ir