چگونه ژورنال مناسب برای چاپ مقاله خود پیدا کنم؟ محققان پس از انجام تحقیقات برای نوشتن مقاله خود اقدام می کنند. طبیعی است که به دنبال مجله ای مناسب برای چاپ مقاله خود باشند. در واقع همانقدر که نوشتن یک مقاله علمی دشوار است، انتخاب مجله مناسب برای انتشار آن نیز دشوار است. معیارهای ویژه برای انتخاب مجله مناسب برای چاپ قطعی مقاله چیست؟ از کجا و چگونه می توان یک مجله مناسب و خوب و قابل اعتماد پیدا کرد؟ بهترین وب سایت ها برای یافتن مجله مناسب برای مقاله کدامند؟
هدف و حیطه کاری مجله
قبل از انتخاب مجله، محقق باید ببیند که نتایج تحقیقاتش چقدر مهم و ارزشمند است و چه نوع مخاطبی را جذب خواهد کرد. اگر از موضوع و نتایج کار خود آگاه باشد، به راحتی می تواند مجله ای مناسب برای مقاله خود پیدا کند. هر مجله ای مقاله ای را در حوزه خاصی منتشر می کند و باید با حوزه پژوهشی مقاله هماهنگی داشته باشد زیرا در غیر این صورت مقاله توسط سردبیر رد می شود.
اولین چیزی که در مورد یک مجله باید در نظر گرفته شود، زمینه فعالیت مجله است که می توانید آن را در وب سایت مجله در قسمت «درباره ما» مشاهده کنید. و یا با مطالعه و بررسی سایر مقالاتی که در مجله به چاپ رسیده است می توان متوجه شد که مقالات این مجله اغلب شامل چه موضوعاتی می شود.
محدودیت های مجله
محدودیت های مجله از موارد مهمی است که باید آنرا مدنظر داشت به این معنی که برخی از مجلات هستند که شیوه خاصی برای چاپ مقاله دارند، مثلا بعضی از مجله ها فقط کارهای تحقیقاتی کلینیکی را چاپ می کنند و مقاله های علوم پایه (Basic Sciences) یا گزارش موردی (Case Report) را چاپ نکند، در این صورت اگر شما بهترین اطلاعات را نیز در مقاله خود انجام داده باشید باز از طرف این مجله رد خواهد شد.
محدودیت می تواند مربوط به تعداد کلمات نیز باشد. مثلا اگر مقاله شما ۷۰۰۰ کلمه باشد و مجله فقط مقالات ۴۰۰۰ کلمه ای چاپ کند باز هم از طرف این مجله رد خواهد شد.
ارسال مقاله برای مجله ای که این نوع مقاله شما را چاپ نمی کند فقط زمان شما را هدر می دهد و در نهایت مقاله شما رد خواهد شد بنابراین بهتر است بخش مربوط به اطلاعات برای نویسندگان یا Information for Authors را چک کنید تا ببینید ژورنال مد نظر شما چه محدودیت هایی دارد.
فرآیند پذیرش و چاپ مجله
فرآیند پذیرش و چاپ مجله بر اساس قدرت و کیفیت مقاله متفاوت است. دفعات انتشار مجله در سال در فرایند چاپ مقاله تاثیر گذار است که با نگاهی به بخش های مختلف سایت مجله میتوان به این اطلاعات دست یافت. اگر مجله ای 4 بار در سال منتشر شود با مجله ای که هر ماه انتشار می یابد، از لحاظ روند چاپ مقاله متفاوت خواهد بود و مسلما مجله ای که هر ماه منتشر می شود ، تعداد مقالات بیشتری را در سال پذیرش و چاپ می کند و این امر شانس چاپ مقاله شما را افزایش می دهد.
دستورالعمل نگارش مقاله در مجله
معمولا یک مقاله دارای یک ساختار و چارچوب تعریف شده ای است که در اکثر مجلات هم بر همان اساس می باشد و تنها تفاوت هایی جزئی در برخی از مجلات در بخش دستورالعمل نگارش مقاله می تواند اعمال شود ولی به هرحال باید توجه داشت که مجلات مختلف دارای سبک ها و قوانین مختلفی برای چاپ مقالات خود هستند. مثلا ممکن است در برخی مجلات خواسته شود که بخش نتایج و بحث مقاله جداگانه نوشته شود اما در مجله دیگر این دو بخش ادغام شود. تمامی موارد نگارشی در بخش دستورالعمل نگارش مقاله در سایت مجلات مختلف توضیح داده شده است.
اگر مقاله شما با فرمت مجله موردنظرتان تطبیق نداشته باشد، در اینصورت مقاله شما بعلت عدم رعایت ساختار نگارشی مقاله بر اساس فرمت مجله و نه به علت ایرادات محتوایی رد خواهد شد یا درخواست ری سابمیت (Resubmit) داده می شود.
دستورالعمل ژورنال
اما سوالی که برای بسیاری از محققان و دانشجویان پیش می آید این است که از کجا و چگونه یک مجله مناسب و خوب و معتبر پیدا کنیم؟
وب سایت های متعددی وجود دارند که بهترین مرجع برای یافتن مجله مناسب و متناسب با عنوان و چکیده مقاله پژوهشگر است و مدت زمان انتظار برای داوری و چاپ و حتی درصد احتمال پذیرش مقاله را هم می توان دقیقا مشاهده نمود. اما نکته مهم معتبر بودن مجلاتی است که در مراجع معرفی می شوند. ازینرو منابعی که در زیر معرفی می شوند منابع معتبرترین بانک های اطلاعاتی دنیاست.
وب سایت FindMyJournal
این وب سایت به ساده ترین شکل و با استفاده از الگوریتم خاصی بهترین مجلات ممکنه برای مقاله را بدست میآورد.
https:/indmyjournal.com/researchers
وبسایت DOAJ
این وبسایت بهترین مرجع برای یافتن مجلات دسترسی آزاد (Open Access) باشد. این مرجع ۹۰۰۰ مجله open access را در خود جای داده است و تقریباً مجلات تمامی علوم را پوشش میدهد.
https://doaj.org
وبسایت Scopus
این پایگاه یکی از بزرگترین مراجع چکیده مقالات علمی، کتابها و مقالات کنفرانس چاپ شده است. در این پایگاه شما میتوانید با جستجوی عنوان خود چکیده مقالاتی را مشاهده کنید که هماهنگ با موضوع شما هستند و با بررسی اینکه آن چکیده در کدام مجله چاپ شده است میتوانید شما نیز آن مجله را جزو مجلات انتخاب شده خود قرار دهید.
https://www.scopus.com
در وبسایت سایماگو نیز شما می توانید لیست تمام ژورنال هایی که اسکوپوس هستند را با توجه به رده (journalrank)، سال شروع انتشار و شاخص های مهم دیگر مشاهده کنید.
https://www.scimagojr.com/journalrank.php
پس از اینکه چند ژورنال که ممکن است به موضوع شما بخورد را پیدا کردید، کلمات کلیدی یا عنوان مقاله خود را در آن ها جستجو کنید تا ببینید پیش از شما کسی چنین موضوعی ارائه کرده است؟ و برای این کار 3 تا 5 مقاله ای که طی ۵ سال گذشته در این ارتباط در این مجله چاپ شده است را پیدا کرده و بررسی کنید آیا این مقالات از نظر کیفی از مقاله شما برتر هستند؟ اگر موضوع شما تکراری باشد یا کیفیت مقالات ارائه شده قبلی بالاتر از مقاله شما باشد، به احتمال قوی مقاله شما در مجله موردنظر رد خواهد شد.
جستجوگرهای مجله
یکسری از جستجوگرها (Journal Finder) تحت مدیریت انتشاراتی های شناخته شده الزویر و اشپرینگر و Wiley وجود دارد که لینک آن ها را در زیر لیست کرده ایم. این وبسایت ها در پیدا کردن مجله به شما کمک زیادی می کنند. بعلاوه سیستم بررسی مجله ها از نظر اینکه آیا پولی هستند یا رایگان؟ اپن اکسس هستند یا خیر؟ بررسی وضعیت Q؟ و بسیاری موارد ذیگر به نویسنده ها این فرصت را می دهند که انتخاب دقیق تری داشته باشند.
https://journalfinder.elsevier.com
https://journalsuggester.springer.com
https://journalfinder.wiley.com
علاوه بر این وبسایت ها، وبسایت Jane که به مخفف شده Journal Author Name Estimator هست نیز می تواند به شما کمک کند تا ژورنال مورد نظر خود را پیدا کنید.
امکان جستجوی بصورت کلمات کلیدی
به جای استفاده از عنوان یا چکیده در هرکدام از وبسایت های پیشنهادشده بالا، می توانید با استفاده از جستجوی کلمات کلیدی این کار را انجام دهید.